Δευτέρα, Νοεμβρίου 13, 2017

Πώς να φτιάξω σπιτικό τυρί

πώς να φτιάξω σπιτικό τυρί

Συνταγή για να φτιάξετε μόνοι σας φρέσκο σπιτικό τυρί. Το τυρί αυτό είναι μαλακό και είναι ιδανικό για σαλάτες, επάνω σε φέτα ψωμί, ή να το προσθέσετε στα ζυμαρικά.


Τι θα χρειαστούμε :

- 3 λίτρα αγελαδινό παστεριωμένο γάλα πλήρες
- 3 κουταλιές λευκό ξύδι ή τον χυμό ενός λεμονιού
- χοντρό αλάτι

Βάζουμε το γάλα να βράσει σε μεγάλη κατσαρόλα και ανακατεύουμε συχνά με ξύλινη κουτάλα για να μην κολλήσει στον πάτο. Ετοιμάζουμε σε ένα ποτήρι 3 κουταλιές ξύδι με λίγο νερό (ή τον χυμό του λεμονιού)
Όταν το γάλα φτάσει σε σημείο βρασμού και την ώρα που φουσκώνει ρίχνουμε σιγά σιγά το ξύδι ενώ ανακατεύουμε συνέχεια. Μόλις δούμε ότι το γάλα "έκοψε" - διαχωρίστηκε το τυρί από το νερό - σταματάμε το ανακάτεμα και αποσύρουμε την κατσαρόλα και σβήνουμε τη φωτιά.


Αφήνουμε λίγη ώρα να αρχίσει να κρυώνει και μετά σουρώνουμε σε ένα σουρωτήρι μέσα στο οποίο έχουμε βάλει ένα λεπτό βαμβακερό πανί (λεπτή λεία πετσέτα, μαντήλι, τσαντίλα, πυκνή γάζα).

Προσθέτουμε χοντρό αλάτι 3 κουταλάκια περίπου και αμέσως πιέζουμε με τα χέρια να στραγγίσει καλά. Σφίγγουμε το μαντήλι και το κρεμάμε ώστε να στραγγίξει όλο το υγρό.

Το αφήνουμε για 10, 12 ώρες έτσι και μετά ξετυλίγουμε το τυρί, το αλατίζουμε και το αφήνουμε να στεγνώσει στον αέρα σκεπασμένο ελαφρά (δίχτυ, λεπτή πετσέτα). Σε λίγες ώρες το γυρίζουμε από την άλλη πλευρά και αλατίζουμε πάλι.

Το τυρί μας είναι έτοιμο για κατανάλωση. Με την ποσότητα αυτή γάλατος έφτιαξα τυρί 400-500 γρ περίπου.

Σημείωση : Αυτό το τυρί ΔΕΝ είναι φέτα. Για να φτιάξουμε φέτα χρειαζόμαστε πρόβειο γάλα (δυστυχώς δεν ξέρω πού μπορώ να βρω στο εμπόριο εδώ στην πόλη) και πυτιά για το κόψιμο του γάλατος. Τη διαδικασία όλη για την κατασκευή φέτας στο σπίτι, θα την δημοσιεύσω σε άλλη ανάρτηση.

signature
Ιωάννα
Ιωάννα

Γειά σας! Ελπίζω να βρείτε έμπνευση από τις συνταγές μου, τις diy δημιουργίες διακόσμησης και οργάνωσης σπιτιού. Τα σχόλιά σας είναι πάντα ευπρόσδεκτα!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου