Τρίτη, Μαρτίου 21, 2017

Σπιτικό ψωμί με σουσάμι σε φόρμα

psomi me sousami

Πάνε πλέον 5 χρόνια που αποφάσισα να μην αγοράζω ψωμί αλλά να το φτιάχνω μόνη μου. Η διαφορά που είδα πιστέψτε με είναι μεγάλη. Το ψωμί για να πετύχει θέλει πολύ καλό αλεύρι, πολλή ώρα ζύμωμα (μέχρι να πονέσουν τα χέρια σου έλεγε η γιαγιά μου) και καλή υγρασία. Αυτό βέβαια που κατάλαβα πολύ καλά είναι ότι εκτός από τα παραπάνω θέλει και καλή διάθεση όταν το φτιάχνεις. :) Δεν θέλει νευρικές και γρήγορες κινήσεις. Η μικρή μου εμπειρία έδειξε ότι αν δεν έχεις όρεξη να ζυμώσεις καλύτερα άστο για την επόμενη μέρα που θα είσαι καλύτερα.

Η σημερινή συνταγή είναι για να φτιάξουμε σπιτικό ψωμί με σουσάμι το οποίο θα ψήσουμε σε μακρόστενη φόρμα.
Σπιτικό ψωμί με σουσάμι σε φόρμα
By ,
Mar 21, 2017

psomi me sousami

Συνταγή για να φτιάξουμε σπιτικό ψωμί με σουσάμι ψημένο σε μακρόστενη φόρμα

Προετοιμασία : 90 minutes
Μαγείρεμα : 1 hour
Μερίδες : 1 καρβέλι

Υλικά :

- 500 γρ. αλεύρι τύπου Μ από μαλακό σιτάρι
- 1 φακελάκι ξηρή μαγιά
- 1 1/2 κούπα χλιαρό νερό
- 1 κ.γ. αλάτι
- σουσάμι

Οδηγίες :


Σε μία λεκάνη κοσκινίζουμε το αλεύρι. Κάνουμε στη μέση μία μικρή λακούβα και ρίχνουμε τη μαγιά. Σιγά σιγά ρίχνουμε το χλιαρό νερό ανακατεύοντας με τα χέρια μας. Ρίχνουμε το αλάτι. Αρχίζουμε να ζυμώνουμε πολύ καλά μέχρι να μην υπάρχει ίχνος ζύμης στα τοιχώματα της λεκάνης και να γίνει ένα εύπλαστο ζυμάρι.

Κάνουμε το ζυμάρι μία μπάλα, σκεπάζουμε τη λεκάνη με μία πετσέτα και αφήνουμε για τουλάχιστον 1 ώρα σε ζεστό μέρος για να φουσκώσει. Μόλις φουσκώσει και διπλασιαστεί η ζύμη αλευρώνουμε το πάγκο της κουζίνας, τοποθετούμε το ζυμάρι και το πλάθουμε σε καρβέλι.

Σε μακρόστενη φόρμα βάζουμε λαδόκολλα. Τοποθετούμε το καρβέλι στην φόρμα και ραντίζουμε με νερό. Πασπαλίζουμε με σουσάμι. Αφήνουμε για περίπου 30 λεπτά να φουσκώσει ξανά η ζύμη. Προθερμαίνουμε τον φούρνο και ψήνουμε στους 200oC μέχρι να ροδίσει το ψωμί.



ioanna-signature-image
Ιωάννα
Ιωάννα

Γειά σας! Ελπίζω να βρείτε έμπνευση από τις συνταγές μου, τις diy δημιουργίες διακόσμησης και οργάνωσης σπιτιού. Τα σχόλιά σας είναι πάντα ευπρόσδεκτα!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου