Πέμπτη, Ιουλίου 26, 2012

Τι σημαίνει τελικά να είσαι νεοέλληνας?

Άρθρο της Ιωάννας Μπαλτσάκη

Ο νεοέλληνας θέλει να λέγεται πολιτισμένος. Θέλει να λέγεται ευρωπαίος. Θέλει να λέγεται προοδευτικός. Από το να θες όμως να λέγεσαι κάτι μέχρι το να είσαι, η απόσταση είναι τεράστια. ΄Οταν θέλουμε να είμαστε κάτι και δεν είμαστε παρά μόνο στη σφαίρα της φαντασίας, τότε αυτό ονομάζεται "ψώνισμα"!

Ας δούμε μερικά παραδείγματα πώς λειτουργεί ο νεοέλληνας...


1. Οι δρόμοι φτιάχτηκαν μόνο γι΄αυτόν. Είναι ο άρχοντας του δρόμου και μην τολμήσει κανείς να τον προσπεράσει. Υπάρχουν βέβαια και οι "πιο λογικοί" οδηγοί. Αυτοί που πιάνουν τη μεσαία λωρίδα του δρόμου και πάνε σαν να κάνουν βόλτα στο μοναστηράκι. Τώρα θα μου πείτε η απόλαυση στο να οδηγάς είναι να απολαμβάνεις το ταξίδι. ε, αυτό κάνουν οι άνθρωποι. Το κοινό στοιχείο που χαρακτηρίζει και τις 2 κατηγορίες οδηγών είναι το σήκωμα της παλάμης (κοινώς μούτζα) σε όσους κάνουν κάτι που δεν τους αρέσει. Φυσικά ο ΚΟΚ είναι άγνωστος για τον νεοέλληνα. Δεν καταλαβαίνω καν γιατί υπάρχει σ΄αυτή τη χώρα έστω και τυπικά. Καταργείστε τον να τελειώνουμε.

2. Ο νεοέλληνας αγαπά πολύ τα ζώα και ειδικότερα τα σκυλιά. Θεωρεί πολύ σικ να έχει στο σπίτι του ένα σκύλο. ΄Αλλωστε ο νόμος της "μόστρας" το επιβάλλει. Φυσικά....όταν το βαρεθεί ας γίνει αδέσποτο.... σιγά τα λάχανα! ΄Οσον αφορά βέβαια τη βόλτα στο πάρκο με το σκύλο εκεί είναι απόλαυση...! Φαράσι και σκουπάκι για να μαζεύει τις ακαθαρσίες του σκύλου, είναι άγνωστες λέξεις γι΄αυτόν κι αν τολμήσεις να του κάνεις μια παρατήρηση το λιγότερο που θα ακούσεις είναι ένα "έλα μη γ..... που θα μου πουλήσεις πνεύμα"...!! (Ομολογώ πως είναι πολύ κατατοπιστικός!!!) ή θα πει με αυστηρό ύφος "ας τα μαζέψει η κοπέλα που δουλεύει στο δήμο και καθαρίζει τους δρόμους. Γι΄αυτό την πληρώνω"...!! (σιγά βρε κουβαρντά!)

3. Ο νεοέλληνας θα πετάξει πάντα το αποτσίγαρό του στο δρόμο. Θα αδειάσει το τασάκι του αυτοκινήτου του στο πεζοδρόμιο. Θα φάει την τυρόπιτά του αλλά του είναι μεγάλος κόπος να πετάξει την χαρτοπετσέτα και το σακουλάκι στο καλάθι των αχρήστων που υπάρχει. Αυτό είναι μία πράξη για τους απολίτιστους. Ο πολιτισμένος
νεοέλληνας θα τα πετάξει στο δρόμο γιατί έτσι κάνει και στο σπίτι του....μάλλον....!! Βέβαια θα κάνει κι άλλα...τα οποία είναι πιο σιχαμένα αλλά δεν θα τα αναφέρω γιατί μπορεί αυτή την ώρα που διαβάζεις αυτές τις αράδες φίλε μου αναγνώστη να τρως...και δεν κάνει...!!

4. Για τον νεοέλληνα το να πετάξει τα σκουπίδια του σπιτιού του είναι ό,τι πιο εύκολο και πιο διασκεδαστικό πράγμα. Με απλά και σταθερά βήματα θα βγει στο μπαλκόνι του, θα κοιτάξει αριστερά και δεξιά μήπως τον βλέπει κανείς, και θα προσπαθήσει να βάλει "καλάθι" στον σκουπιδοντενεκέ που υπάρχει στο πεζοδρόμιο. Το αν θα πετύχει να μπει "καλάθι" εξαρτάται από τον όροφο που μένει....!!! τις περισσότερες φορές η σακούλα σκάει σαν καρπούζι κάτω στο δρόμο, τα σκουπίδια χύνονται δεξιά και αριστερά και έτσι έχουμε ένα άρωμα " τρε σκουπιδίκ" σε όλη τη γειτονιά.

5. Ο νεοέλληνας εκτιμά και εκθιάζει τον πολιτισμό, την ιστορία και τη γλώσσα άλλων χωρών ακόμα κι αν είναι της Τακανίκα....και φυσικά απαξιεί και μειώνει τον πολιτισμό, την ιστορία και τη γλώσσα της χώρας του. (για όσους έχουν ακούσει για την επιστήμη της ψυχολογίας, αυτό το σύνδρομο ονομάζεται κόμπλεξ κατωτερότητας).

6. Ο νεοέλληνας αγαπά, συμπονεί και σκέφτεται τον διπλανό του. Με μία προυπόθεση.....ο διπλανός του να είναι κακομοίρης και να τον έχει ανάγκη. Αν δεν έχει αυτά τα "προσόντα" με τον άλφα ή βήτα τρόπο θα τον κάνει να τα αποκτήσει. Τι διάολο...δεν είμαστε όλοι ίσα και όμοια....(για όσους δεν γνωρίζουν, στην ψυχολογία αυτό ονομάζεται κόμπλεξ ανωτερότητας).

7. Για τον νεοέλληνα "επαγγελματίας - επαγγελματισμός" σημαίνει "αρπαχτή", "άρπα κόλα", "απάτη", "ρουφιανιά", "γλύψιμο", "κολητηλίκια" και όλα τα συναφή. Η μεθοδικότητα, οργάνωση, φουλ εργασία, ομαδικότητα, παρατηρητικότητα, συνέπεια, σεβασμός, αξιοκρατία είναι για τους απολίτιστους. Φυσικά αν ένας νεοέλληνας επιχειρηματίας έχει την ατυχία να έχει στην εργασία του υπάλληλο που να διαθέτει αυτά τα εξωγήινα προσόντα, ο υπάλληλος αργά ή γρήγορα (ανάλογα με την υπομονή του εργοδότη) θα έχει 2 επιλογές : α) θα φάει όλο το πακέτο της δουλειάς γιατί οι συνάδελφοι δεν έχουν ώρα για τέτοιες αηδίες, β) θα κάνει διακοπές στο σπίτι του για μεγάλα χρονικά διαστήματα γιατί θεωρείται αντι επαγγελματίας.

8. Για τον νεοέλληνα "περηφάνεια" είναι όταν κερδίζει στο ποδόσφαιρο και όχι στην κολύμβηση. Οταν σε έρευνα βρίσκεται στην πρώτη θέση των "ενεργών στο σεξ" και όχι στις πρώτες θέσεις των "καλύτερων επιστημόνων στο εξωτερικό". Οταν αγοράζει "prada κοστούμι" και όχι "ελληνικό κοστούμι". Οταν έχει το "τελευταίο μοντέλο iphone και όχι όταν "πρώτα είναι σωστός στις υποχρεώσεις του και μετά σε όλα τ΄άλλα". Οταν καταφέρνει και "πετυχαίνει στην εργασία του (σχετική έννοια αυτή) χρησιμοποιώντας τα κονέ του" και όχι "την αξία του". Είναι επίσης "περήφανος" γιατί οι λέξεις "μαλάκας" και "μπουζούκια" έγιναν γνωστές διεθνώς και όχι ο πολιτισμός και η γνώση των προγόνων του.

9. Ο νεοέλληνας ξέρει πολύ καλά τι θα πει "θαυμασμός" και "παράδειγμα προς μίμηση"....! "Α..τον παπάρα αυτοκίνητο που έχει που να του καθήσει στο λαιμό το ψάρι που έφαγε", "έλα μωρέ με τον χλεχλέ αυτός είναι αδελφή γι΄αυτό πέτυχε", "αυτή η ξενέρωτη τι στο διάολο της βρίσκουν όλοι και τρέχουν από πίσω της" (μήπως επειδή είναι αληθινή και όχι δήθεν?...λέω μια σκέψη τώρα εγώ....)

10. O νεοέλληνας είναι "ενεργός πολίτης". Θα κάνει απεργία "γιατί θέλει αύξηση στο μισθό του" και θα διαμαρτυρηθεί - διαδηλώσει υπέρ της "εξαφάνισης της καρέτα - καρέτα". Για την εξαφάνιση της "υγείας", της "παιδείας" και των "συνόρων" της χώρας που ζει ούτε λόγος. Δεν θα ασχοληθεί με ποταπά πράγματα (ίσως και να τον βολεύουν.....).

11. Για τον νεοέλληνα μία φράση αρκεί για να μπορεί να αποστομώνει κάθε έναν "άξεστο" που θα του καθήσει στο σβέρκο "ξέρεις ποιος είμαι εγώ ρε?"......

Ναι φυσικά και ξέρω...ένας μωρός.....!!

Ο κατάλογος είναι μακρύς. Θα μπορούσα μέρες ολόκληρες να γράφω κι άλλα....αλλά νομίζω πως ό,τι και να γράψω το θέμα είναι ένα.....!

Ο νεοέλληνας έχει χάσει εδώ και πάρα πολλά χρόνια τον δρόμο του, την ταυτότητά του, και την υπόστασή του. Το να είσαι πολιτισμένος, ευρωπαίος και προοδευτικός (την έννοια "προοδευτικός" βέβαια την έχουν διαστρεβλώσει εσκεμένα κάποιοι) θέλει κότσια.....!! Και μάλιστα γερά κότσια....!!!!

Φυσικά σε κάθε κανόνα υπάρχουν και οι εξαιρέσεις Εξαιρέσεις όμως που δυστυχώς επιβεβαιώνουν τον κανόνα. Ευτυχώς όμως που υπάρχουν, έστω και αν αυτες είναι λίγες, γιατί έτσι έχουμε όλοι την επιλογή να διαλέξουμε...τελικά τι θέλουμε να είμαστε?

Ας προσέξουμε όμως γιατί οι επιλογές μας είναι πάντα αυτές που καθορίζουν τη ζωή μας. Πέρασε ο καιρός που οι κίνδυνοι παραμόνευαν. Τώρα βρίσκονται στη ζωή μας και μας κουμαντάρουν. Το ερώτημα είναι....."τους νοιώθουμε?"…η απάντηση δική σας....

Ιωάννα
Ιωάννα

Γειά σας! Ελπίζω να βρείτε έμπνευση από τις συνταγές μου, τις diy δημιουργίες διακόσμησης και οργάνωσης σπιτιού. Τα σχόλιά σας είναι πάντα ευπρόσδεκτα!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου