Κυριακή, Μαΐου 29, 2016

Ψωμί ολικής με σταφίδες και μέλι


Υλικά : 

500 γρ. αλεύρι ολικής άλεσης
1 κ.γ. αλάτι
10 γρ. ξηρή μαγιά
1 ποτήρι χλιαρό νερό (ίσως και λίγο περισσότερο αν χρειαστεί)
3-4 κ.σ. μέλι
1 φλυτζάνι μαύρη σταφίδα κορίνθου

Οδηγίες : 

Στο αλεύρι προσθέτουμε το αλάτι, τη μαγιά και ανακατεύουμε.

Σταδιακά ρίχνουμε το χλιαρό νερό ανακατεύοντας.

 Προσθέτουμε τις σταφίδες και το μέλι.

Αρχίζουμε να ζυμώνουμε μέχρι να γίνει μια ομοιόμορφη μπάλα. Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο ακόμη νερό.

Καλύπτουμε τη γάστρα (ή το ταψί αν προτιμάτε) με λαδόκολλα και αφού δώσουμε στη ζύμη μας το σχήμα που προτιμάμε, την τοποθετούμε μέσα.

Χαράζουμε το ψωμάκι μας, κλείνουμε το καπάκι (το ταψί το σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα) και αφήνουμε να φουσκώσει η ζύμη μας.

Μετά από 2 ώρες η ζύμη μας έχει φουσκώσει . Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 190 για 20 λεπτά.

Ψήνουμε το ψωμί μας για 50 – 60 λεπτά ανάλογα με τον φούρνο.

Μόλις είναι έτοιμο το ψωμί μας, το βγάζουμε από τον φούρνο και το τοποθετούμε πάνω σε μια σχάρα για να κρυώσει.

Σημειώσεις : 

1. Για να σιγουρευτούμε ότι το ψωμί μας ψήθηκε σωστά κάνουμε το εξής : το χτυπάμε από κάτω κι αν ακούγεται ένας ξερός ήχος, το ψωμί έχει ψηθεί καλά, αν ο ήχος είναι σιγανός, τότε συνεχίζουμε για λίγο ακόμη το ψήσιμο.

2. Το αλεύρι ολικής δεν φουσκώνει πολύ. Αν θέλετε να φουσκώσει η ζύμη περισσότερο, θα πρέπει να βάλετε και λίγο άσπρο μαλακό αλεύρι (εγώ προσωπικά αποφεύγω τα τελευταία χρόνια να το χρησιμοποιώ γενικά).

3. Στη διάρκεια που ζυμώνουμε το ψωμί, αν ρίξουμε περισσότερο νερό απ΄όσο χρειάζεται, μπορούμε να προσθέσουμε λίγο αλεύρι, ώστε να μην κολλάει το ζυμάρι στα χέρια μας.

Δείτε στο βίντεο τη συνταγή για ψωμί ολικής με σταφίδες και μέλι


Ιωάννα
Ιωάννα

Γειά σας! Ελπίζω να βρείτε έμπνευση από τις συνταγές μου, τις diy δημιουργίες διακόσμησης και οργάνωσης σπιτιού. Τα σχόλιά σας είναι πάντα ευπρόσδεκτα!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου