Τρίτη, Δεκεμβρίου 13, 2016

Αλεξανδρινό το χριστουγεννιάτικο φυτό

alexandrino-xristougenniatiko-fito

Το φυτό Αλεξανδρινό ή αλλιώς Ποϊνσέτια, δικαίως αποκαλείται ο πρίγκηπας των Χριστουγέννων. Πραγματικό στολίδι για το σπίτι μας την περίοδο των γιορτών. Ένα πανέμορφο φυτό με κατακόκκινα φύλλα που έχει τις ρίζες του στην Κεντρική Αμερική και το Μεξικό. Παράλληλα όμως το Αλεξανδρινό είναι ένα φυτό που είναι και αδικημένο, γιατί οι περισσότεροι από εμάς, μόλις τελειώσουν οι γιορτές το πετάμε νομίζοντας ότι έχει χαλάσει.

Περιποίηση και φροντίδα του Αλεξανδρινού φυτού

Συντήρηση

Η αλήθεια είναι όμως ότι το φυτό είναι θάμνος πολυετής. Κατ΄αρχήν, αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να συνεχίσουμε να το κρατάμε μέσα στο σπίτι και να μην το βγάλουμε έξω στο μπαλκόνι ή στον κήπο γιατί με τη διαφορά της θερμοκρασίας θα παγώσει.

Θα πρέπει να το τοποθετήσουμε σε ανατολικό μέρος όπου είναι φωτεινό και μακριά από τα καλοριφέρ ή τζάκι. Επίσης το μέρος θα πρέπει να έχει καλό αερισμό.

Πότισμα

Το Αλεξανδρινό δεν θέλει πολύ πότισμα τώρα το Χειμώνα. Ποτίζουμε μόνο όταν το χώμα στη γλάστρα έχει στεγνώσει. Σε αντίθετη περίπτωση το φυτό θα σαπίσει. ΄Ετσι έχασα τρία αλεξανδρινά πέρσι τα Χριστούγεννα και μάλιστα πριν τελειώσουν οι γιορτές. Δεν τοποθετούμε πιατάκι κάτω από τη γλάστρα για να μην λιμνάζουν τα νερά.

Κλάδεμα

Μόλις δούμε ότι τα κλαδάκια του αρχίζουν και μαυρίζουν και τα φύλλα πέφτουν, κλαδεύουμε το φυτό, αφήνοντας περίπου 5 εκατοστά πάνω από τις μεγάλες διακλαδώσεις του κορμού, συνεχίζοντας να το ποτίζουμε για όλο τον χειμώνα (πάντα όταν στεγνώνει το χώμα στη γλάστρα). ΄Όταν θα το κλαδεύουμε, θα πρέπει να φοράμε γάντια γιατί οι βλαστοί του περιέχουν αυτό το «άσπρο γάλα» ΄- όπως το ονομάζω εγώ – το οποίο δημιουργεί φαγούρα. (την έχω πατήσει και σ΄αυτό!!)

Στο διάστημα αυτό το φυτό θα έχει ρίξει όλα του τα φύλλα και θα έχει μείνει μόνο με τα κλαδάκια του. Αυτό είναι φυσικό όπως μου είπε ο ανθοπώλης μου, γιατί είναι φυτό φυλλοβόλο.

Την άνοιξη, μόλις περάσουν τα μεγάλα κρύα, δηλαδή γύρω στον Μάρτιο, θα το βγάλουμε έξω στο μπαλκόνι ή στον κήπο, θα συνεχίσουμε το πότισμα και αυτό σιγά – σιγά θα πετάξει στα κλαδάκια του ματάκια και από εκεί θα βγουν τα καινούρια φύλλα του.

Μεταφύτευση

Μόλις δούμε ότι πετάει ματάκια μπορούμε να κάνουμε μεταφύτευση και να το βάλουμε σε μεγαλύτερη γλάστρα προσέχοντας όμως να μην τραυματίσουμε τις ρίζες του. Μεταφύτευση κάνουμε μόνο όταν βλέπουμε ότι το φυτό αρχίζει να είναι μεγάλο για την γλάστρα που βρίσκεται.

Το αφήνουμε στην ησυχία του εκεί στο μπαλκόνι, χωρίς όμως να είναι εκτεθειμένο στον ήλιο ειδικά στους καύσωνες. Συνεχίζουμε να το ποτίζουμε και το χαιρόμαστε για χρόνια!

΄Ανθιση

Τώρα κάτι άλλο που μου είπε ο ανθοπώλης και το θεωρώ πολύ βασικό είναι το εξής :

Το Αλεξανδρινό για να έχει αυτά τα κατακόκκινα φύλλα θα πρέπει να μην το βλέπει το φως για 12 ώρες την ημέρα.

Για να πετύχουμε λοιπόν την άνθιση του φυτού εκεί γύρω στα Χριστούγεννα ένα tips είναι να σκεπάζουμε το φυτούλι μας μ΄ένα μαύρο πανί για 12 ώρες για 2 μήνες. Δηλαδή να ξεκινήσουμε τον Οκτώβριο και τον Δεκέμβριο θα έχει τα κόκκινα φύλλα του.

Εάν το σκοτάδι είναι λιγότερο από 12 ώρες την ημέρα, το αλεξανδρινό θα ανθίσει βέβαια και πάλι, όχι όμως τα Χριστούγεννα, αλλά εκεί γύρω την ΄Ανοιξη.

Αυτά είχα να σας πω για το αγαπημένο μου αυτό φυτό, που ποτέ μου δεν κατάφερα να το κρατήσω ούτε για τις ημέρες των Χριστουγέννων, αλλά ευελπιστώ μετά τις συμβουλές του ανθοπώλη μου να καταφέρω να κρατήσω υγιή και να μεγαλώσω τα 2 Αλεξανδρινά μου που αγόρασα φέτος.

ioanna-signature-image
Ιωάννα
Ιωάννα

Γειά σας! Ελπίζω να βρείτε έμπνευση από τις συνταγές μου, τις diy δημιουργίες διακόσμησης και οργάνωσης σπιτιού. Τα σχόλιά σας είναι πάντα ευπρόσδεκτα!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου