Κυριακή, Μαρτίου 29, 2020

Αλόη βέρα (Aloe Vera) στη γλάστρα μας (χρήση και καλλιέργεια)

aloe-vera-se-glastra-xrisi-kalliergeia-image

Η Aloe Vera ή αλλιώς Αλόη η γνήσια (vera = αληθινό, γνήσιο), είναι γνωστή για τις θεραπευτικές της ιδιότητες. Χρησιμοποιείται στην εναλλακτική ιατρική και στο σπίτι για πρώτες βοήθειες όσων αφορά τις πληγές και τα εγκαύματα. Οι ευεργετικές ιδιότητες από τη χρήση του ζελέ είναι σχεδόν άμεσες και προσθέτουν ένα επιπλέον στρώμα πάνω στις πληγές που λέγεται ότι μειώνει την πιθανότητα μόλυνσης. ΄Εχοντας λοιπόν φύλλα αλόης στο σπίτι μπορούμε να αντιμετωπίζουμε άμεσα μικροατυχήματα στο σπίτι τόσο τα δικά μας ή των τετράποδων φίλων μας.

Ανήκει στην οικογένεια «Xanthorrhoeaceae», το γένος «Aloe”.

 Η χρήση της Αλόης γνήσιας είναι γνωστή από τα αρχαία χρόνια. Οι Έλληνες και οι Ρωμαίοι τη χρησιμοποιούσαν για τη θεραπεία πληγών. Κατά το Μεσαίωνα, το κίτρινο υγρό που βρίσκεται μέσα στα φύλλα το χρησιμοποιούσαν ως καθαρτικό. Χρησιμοποιήθηκε επίσης από το στρατό του Αλεξάνδρου για την επούλωση των τραυμάτων κατά την εκστρατεία του στην Ασία.

Παρενέργειες 

 Η χρήση της Αλόης Βέρα τοπικά είναι ασφαλής και δεν υπάρχουν παρενέργειες. Βάσει όμως μίας διετούς μελέτης τοξικότητας, η κατανάλωση από το στόμα εκχυλίσματος από όλο το πράσινο φύλλο της Αλόης, υπάρχουν σαφείς ενδείξεις καρκινογόνας δραστηριότητας σε όγκους του παχέος εντέρου σε αρσενικά και θηλυκά ποντίκια. Από ότι είναι γνωστό μέχρι τώρα, δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι κάτι ανάλογο σε θα μπορούσε να συμβεί και στους ανθρώπους. Χρειάζονται όμως περισσότερες πληροφορίες σχετικά με διάφορα προϊόντα Αλόης Βέρα και πως τα χρησιμοποιούν οι άνθρωποι ώστε να εκτιμηθούν οι πιθανοί κίνδυνοι.

Καλλιέργεια 

Μπορούμε να την καλλιεργήσουμε σε γλάστρα αλλά και στον κήπο. Όταν την καλλιεργούμε στη γλάστρα, προτιμούμε να είναι πλατιά και όχι πολύ βαθιά. Γεμίζουμε τον πάτο με χαλίκια για να διευκολύνουμε την αποστράγγιση του νερού ώστε να μην σαπίσει η ρίζα. Τοποθετούμε τη γλάστρα σε ηλιόλουστο μέρος. Αντέχει τις υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού αλλά τον χειμώνα αποφεύγουμε την έκθεση του φυτού σε θερμοκρασίες χαμηλότερες από 0 – 5 C. ΄Οταν η θερμοκρασία φτάνει σ΄αυτά τα επίπεδα, το φυτό το βάζουμε μέσα στο σπίτι ή αν είναι έξω στο κήπο, το σκεπάζουμε με πλαστικό. Φυτεύουμε όταν αρχίζει και ζεσταίνει ο καιρός. Αποφεύγουμε να φυτεύουμε από τον Νοέμβριο έως και τον Φεβρουάριο.

Πότισμα 

Το καλοκαίρι ποτίζουμε 1 φορά την εβδομάδα με μικρή ποσότητα νερού, ενώ το χειμώνα ποτίζουμε πιο αραιά.

Λίπανση 

Προσωπικά συνιστώ εφόσον καλλιεργούμε την αλόη βέρα για τις πρώτες βοήθειες μέσα στο σπίτι να μην χρησιμοποιούμε λιπάσματα. Εμένα με συμβούλεψαν να βράζω νερό με λαχανικά ή όσπρια και με αυτό, αφού κρυώσει, να ποτίζω.

Θα πρέπει επίσης όταν φυτρώνουν ζιζάνια να τα βγάζουμε αμέσως.

Αναπαραγωγή 

Το φυτό όταν φτάνει στην ωριμότητά του στη βάση του βγάζει κάτι μικρά φυτούλια, τα λεγόμενα παραβλαστάρια. (θα δείτε ένα τέτοιο φυτούλι, στη φωτογραφία που έχω από τη δική μου aloe vera, πιο κάτω και στην αρχή του post). Αυτά όταν φτάσουν γύρω στα 5 εκατοστά, τα βγάζουμε προσεκτικά και τα μεταφυτεύουμε σε γλαστράκι. (το δικό μου φυτάκι δεν το έχω βγάλει ακόμα γιατί την aloe vera τη βρήκα πεταμένη, παρατημένη, αγνοημένη δίπλα στα σκουπίδια. Δεν μου πήγαινε καρδιά να την αφήσω να πάει στη χωματερή και την υιοθέτησα.

Για να τα βγάλουμε υπάρχουν 2 τρόποι :

1. Σκάβουμε το χώμα με τα δάκτυλά μας μέχρι να βρούμε το σημείο που ενώνεται το μητρικό φυτό με το μικρούλι φυτάκι.

2. Βγάζουμε το φυτό ολόκληρο από τη γλάστρα, αφαιρούμε το χώμα και βλέπουμε πού ενώνονται τα φυτά.

Διαχωρίζουμε τα φυτά και μεταφυτεύουμε σε γλάστρα.

Εξαγωγή του ζελέ της αλόης από το φύλλο 


φωτογραφίες με τις οδηγίες θα βρείτε εδώ

Αφού πλύνετε πολύ καλά το φύλλο με άφθονο νερό, κόψτε το κομμάτι που θέλετε να χρησιμοποιήσετε.

Με ένα μαχαίρι αφαιρείτε τις ακανθώδες άκρες του φύλλου. Στη συνέχεια ξεπλύνετε πάλι με κρύο νερό.

Αφαιρείτε τον εξωτερικό φλοιό του φύλλου και από τις δύο πλευρές τοποθετώντας το μαχαίρι σας με το πίσω μέρος του στην εσωτερική πλευρά του φύλλου και 1-2 χιλιοστά από τον εξωτερικό φλοιό, τραβώντας το στην αντίθετη κατεύθυνση.

(Εναλλακτικά μπορείτε να αφαιρέσετε το ζελέ από το φύλλο χρησιμοποιώντας ένα κουτάλι)

Βάλτε το ζελέ αλόης σε ένα μπλέντερ και αφού ομογενοποιηθεί καλά, βάλτε το σε ένα μπουκάλι και τοποθετήστε το στο ψυγείο.

Μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε για επάλειψη του δέρματος. Το εξωτερικό (φλοιό) του φύλλου δεν πρέπει να το καταναλώνετε από το στόμα αλλά μπορείτε να το χρησιμοποιείτε για τις επαλείψεις στο δέρμα.

aloe-vera-se-glastra-xrisi-kalliergeia-image2


Πληροφορίες από :
el.wikipedia.org
Aloe Vera [NCCAM Herbs at a Glance]
pemptousia.gr



Update 29.03.2020 :

Περισσότερες πληροφορίες για την Αλόη Βέρα


Ένα πολύ ωραίο άρθρο στο οποίο μπορείτε να βρείτε πώς καλλιεργείται η Αλόη Βέρα, την ιστορία, τις ποικιλίες, τα οφέλη, πόσο ασφαλής είναι, τι πρέπει να προσέχουμε καθώς επίσης πώς φυτεύουμε και πώς την φροντίζουμε με έναν λεπτομερή οδηγό βήμα - βήμα με οδηγίες και φωτογραφίες, θα βρείτε στο site : happydiyhome.com


ioanna-signature-image
Ιωάννα
Ιωάννα

Γειά σας! Ελπίζω να βρείτε έμπνευση από τις συνταγές μου, τις diy δημιουργίες διακόσμησης και οργάνωσης σπιτιού. Τα σχόλιά σας είναι πάντα ευπρόσδεκτα!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου