Εδώ και πολύ καιρό ανυπομονούσα να ξεκινήσω το βάψιμο της τραπεζαρίας που έχω «αρπάξει» από τη μαμά μου. Τραπεζαρία και οι 4 καρέκλες της, ηλικίας 40 χρόνων. Λόγω έλλειψης χρόνου όμως πάντα το ανέβαλα. Το τελευταίο διάστημα «έκλεψα» λίγο χρόνο και επιτέλους ασχολήθηκα με το αγαπημένο μου χόμπυ…τι άλλο?...το βάψιμο!!!!
Είπα να κάνω την ψυχοθεραπεία μου βρε παιδιά! Καλή η μαγειρική, πολύ καλή η κηπουρική, πάρα πολύ καλό το διάβασμα, αλλά……το να μεταμορφώνεις έπιπλα….και να μαστορεύεις είναι άλλο πράγμα!!
Στο θέμα μας όμως! Λέγαμε για το βάψιμο της μαμαδίστικης τραπεζαρίας μου. Λοιπόν, χρησιμοποίησα χρώμα κιμωλίας, ένα άοσμο, διακοσμητικό χρώμα, το οποίο δίνει ένα διαφορετικό ύφος και στυλ όπου θα το χρησιμοποιήσουμε.
Η χρήση του είναι πολύ εύκολη. Το έπιπλο δεν χρειάζεται καθόλου τρίψιμο, ούτε αστάρωμα. Περνάμε κατευθείαν το χρώμα 2-3 χέρια ανάλογα με το αποτέλεσμα που επιθυμούμε και στο τέλος περνάμε κερί για να σφραγίσει το χρώμα, να δώσει μια ελαφρά γυαλάδα και μια βελούδινη υφή.
Υπάρχουν πολλές γνωστές μάρκες που κυκλοφορούν στο εμπόριο και είναι αρκετά καλές. Δείχνω ιδιαίτερη προτίμηση στο χρώμα κιμωλίας της Annie Sloan, η οποία είναι και η εφευρέτης του χρώματος αυτού, το 1990. Το χρώμα της μπορεί να βάψει τα πάντα. Κι όταν λέω τα πάντα…..το εννοώ! Ξύλο, μελαμίνη, λάκα, σίδερο, γυαλί, μάρμαρο, δέρμα, ύφασμα, ταπετσαρία, τούβλο, τσιμέντο, πλαστικό. Μόνο καφέ δεν κόβει….!!! Και το σπουδαιότερο είναι οικολογικό. Η παλέτα των χρωμάτων που δημιούργησε η Annie Sloan είναι εμπνευσμένη από τον 18ο και 19ο αιώνα (ένας ακόμη λόγος που τα προτιμώ).
Ας τα πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά. Να δούμε πρώτα πώς ήταν η τραπεζαρία στην αρχική της μορφή.
Ξεκίνησα με το τραπέζι. Πέρασα το πρώτο χέρι με το πινέλο ελάχιστα βρεγμένο (νωπό).
Συνολικά χρειάστηκαν 3 χέρια για να φτάσω στο αποτέλεσμα που ήθελα.
Σειρά τώρα είχαν οι καρέκλες. Πέρασα 3 χέρια και αυτές.
Δεν ήθελα να κάνω αναπαλαίωση, γι΄αυτό τα άφησα όπως ήταν βαμμένα.
Τραπέζι και καρέκλες αφού τελείωσα με το βάψιμο τα άφησα ένα 24ωρο πριν περάσω στο κέρωμα. Μετά από 24 ώρες με ένα βαμβακερό καθαρό πανί τα πέρασα με διάφανο κερί. Δεν χρειάζεται μεγάλη ποσότητα. Βάζουμε μικρή ποσότητα κερί στο πανί και τρίβουμε τα έπιπλα. ΄Οσο πιο πολύ τρίβεις, τόση μεγαλύτερη γυαλάδα έχουν.
Μετά από αυτή τη διαδικασία, η μαμαδίστικη τραπεζαρία ανανεώθηκε και είναι έτοιμη για χρήση. Ανυπομονώ να την εγκαινιάσω στο τραπέζι που ετοιμάζω για φίλους!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου