Συνταγή για ζυμωτό σπιτικό ψωμί στη γάστρα.
Υλικά :
1 κιλό αλεύρι κίτρινο χωριάτικο
2 φακελάκια ξηρή μαγιά
1 κ.γ. αλάτι
2 κ.γ. ζάχαρη
χλιαρό νερό (περίπου 1 & 1/2 μπρίκι)
Εκτέλεση :
Σε μια λεκάνη κοσκινίζουμε το αλεύρι
Ανοίγουμε μια λακουβίτσα και ρίχνουμε τη μαγιά
τη ζάχαρη
και σιγά σιγά το χλιαρό νερό
Αρχίζουμε να ζυμώνουμε ρίχνοντας το αλάτι
Ζυμώνουμε μέχρι να γίνει μία μαλακή ζύμη που να μην κολάει στα χέρια μας. Θα χρειαστεί περίπου μισή ώρα.
Στη γάστρα απλώνουμε μία λαδόκολα
Τοποθετούμε το ζυμάρι μας πάνω στη λαδόκολλα
χαράζοντάς το μ΄ένα μαχαίρι
Το βάζουμε στο φούρνο στους 50 βαθμούς για 1 ώρα να φουσκώσει
Μόλις το ψωμί μας φουσκώσει το ραντίζουμε με λίγο νερό
κλείνουμε το καπάκι της γάστρας και ψήνουμε στους 190 βαθμούς για 1 με 1 1/2 ώρα
Μόλις το ψωμί μας είναι έτοιμο το βγάζουμε από το φούρνο
και το τοποθετούμε πάνω σε μία σχάρα να κρυώσει
Το διατηρούμε σε μία βαμβακερή καθαρή πετσέτα
καλή επιτυχία!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου