Εύκολη, γιορτινή συνταγή για μηλόπιτα. Απλά απολαύστε την με ζεστό καφέ, όχι μόνο τώρα τα Χριστούγεννα, αλλά ολόκληρο τον χειμώνα που τα μήλα υπάρχουν σε αφθονία.
Οδηγίες και υλικά για μηλόπιτα με τριφτή ζύμη
Υλικά για τη ζύμη :5 κούπες αλεύρι σκληρό
1 κούπα ζάχαρη
1 κ.γ. Baking Powder
1 πακέτο βούτυρο
2 αυγά
Για τη γέμιση :
8 μήλα
1 κ.γ. τριμμένη κανέλα Κεϋλάνης
1 κούπα ζάχαρη
Για το πασπάλισμα :
Ζάχαρη άχνη
Οδηγίες :
Από το βούτυρο κόβουμε ένα κομματάκι και το βάζουμε στο ψυγείο. Σε μια κατσαρόλα και σε χαμηλή φωτιά λιώνουμε το υπόλοιπο.
Αφού λιώσει το βούτυρο και έχοντας αποσύρει από την φωτιά την κατσαρόλα, προσθέτουμε τη ζάχαρη - ανακατεύοντας πολύ καλά μέχρι να λιώσει – και τα 2 αυγά. Συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι το βούτυρο, η ζάχαρη και τα αυγά να ομογενοποιηθούν.
Προσθέτουμε το μπέικιν και τη βανίλια.
Σταδιακά ρίχνουμε το αλεύρι συνεχίζοντας το ανακάτεμα μέχρι η ζύμη μας να σφίξει. Μόλις φτάσει σ΄αυτό το σημείο, ζυμώνουμε για λίγο με τα χέρια μας και πλάθουμε 4 μπάλες.
Τις σκεπάζουμε με μεμβράνη και τις βάζουμε στην κατάψυξη για 24 ώρες.
Την επόμενη ημέρα λιώνουμε σε μπρίκι το κομματάκι από το βούτυρο που είχαμε κρατήσει στην αρχή.
Βουτυρώνουμε μ΄αυτό το ταψάκι μας πάρα πολύ καλά.
Βγάζουμε από την κατάψυξη τις 4 μπάλες και όπως είναι παγωμένες τρίβουμε τις δύο στον τρίφτη.
Απλώνουμε τη ζύμη ομοιόμορφα στο ταψάκι μας και μετά πιέζουμε ελαφρά με τα δάχτυλά μας ώστε η επιφάνεια της ζύμης να είναι επίπεδη.
Ξεφλουδίζουμε τα μήλα και τα τρίβουμε κι αυτά στον τρίφτη. Προσθέτουμε την ζάχαρη και την κανέλα. Ανακατεύουμε και το ρίχνουμε σαν δεύτερη στρώση στο ταψάκι μας. Απλώνουμε ώστε να γεμίσει όλο το ταψί.
Αφού τρίψουμε και τις άλλες δύο μπάλες που μας έχουν απομείνει, στρώνουμε μ΄αυτές τρίτη στρώση στο ταψάκι μας.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς.
Μόλις ψηθεί η μηλόπιτα την αφήνουμε να κρυώσει και πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη.
Tips :
1. Για να καταλάβουμε ότι η μηλόπιτα έχει ψηθεί το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να την τρυπήσουμε με ένα μαχαίρι. Εάν βγει καθαρό τότε είναι έτοιμη. Δηλαδή ακριβώς όπως κάνουμε με τα κέικ.
2. Εάν θέλουμε την επιφάνεια της μηλόπιτας να είναι τραγανή, την αφήνουμε λίγη περισσότερη ώρα να ψηθεί.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου