Το στριφτό ψωμί είναι ένα ψωμί που το φτιάχνουν στην Ελβετία, Γερμανία, Αυστρία και ονομάζεται Swiss wurzelbrot. Είναι ένα απλό ψωμί από σιτάρι που το στρίβουν, με αποτέλεσμα να μοιάζει σαν ρίζα δέντρου.
Το στριφτό ψωμί είναι γνωστό στην Αθήνα και σε ολόκληρη την Αττική από το 1980 όπου ένας φούρνος στο Μενίδι άρχισε να το φτιάχνει. Έγινε γνωστό ως «το ψωμί του Μενιδίου» από τον φούρνο του κυρ Κώστα. Τα γνωστά σήμερα αρτοποιεία «Constantin».
----------------------------------------------------------
Twisted bread is a bread made in Switzerland, Germany, Austria. Named Swiss wurzelbrot and it is a loaf of wheat bread that has been twisted two or three times around itself. It looks like a tree root.
The twisted bread is known in Athens and Attica since 1980 where a bakery in Menidi began to make it.
It became known as "Menidi's Bread" from Mr. Kostas' oven. Known today as «Constantin Bakery».
Twisted Bread
Ingredients :
150 g soft (white) flour
350 g strong (bread) flour
1 teaspoon salt
1 cup water
1 tablespoon extra virgin olive oil
1 sachet (8g) dried yeast
Instructions :
1. Heat the water to about 30 οC.( it must be warm to the touch but not hot).
2. Mix together the flour, yeast and salt.
3. Slowly add the water and start kneading until you get a homogeneous elastic dough.
4. Put your hands in olive oil and keep kneading for a while.
5. Cover with wrap and let it rise for 60 - 90 minutes. You can let it rise for a longer period of time and make sure the dough almost doubled.
6. Preheat oven to 190oC. Place an old pan on the bottom rack and your baking rack on the next level up.
7. Place the dough on a floured board. Do not knead. Roll it into a loaf.
8. Take a hold of the two ends and twist them two or three times.
9. To bake, place on baking tray with parchment paper, add the bread and place it in the oven. Pull bottom rack with old pan out and pour 2 cups of water into it.
Στριφτό Ψωμί
By Ioanna Baltsaki,Jun 15, 2017
Το στριφτό ψωμί είναι ψωμί από σιτάρι, το οποίο στρίβεται ολόκληρο, παρασκευάζεται στην Ελβετία, Γερμανία, Αυστρία και ονομάζεται Swiss wurzelbrot. Είναι γνωστό στην Αθήνα και σε ολόκληρη την Αττική από το 1980 όπου ένας φούρνος στο Μενίδι άρχισε να το φτιάχνει. Έγινε γνωστό ως «το ψωμί του Μενιδίου» από τον φούρνο του κυρ Κώστα. Τα γνωστά σήμερα αρτοποιεία «Constantin».
Προετοιμασία : 2 ώρες
Μαγείρεμα : 1 ώρα
Σερβίρει : 1 καρβέλι
Υλικά :
- 150 γρ. αλεύρι μαλακό
- 350 γρ. αλεύρι σκληρό
- 1 κ.γ. αλάτι
- 1 κούπα χλιαρό νερό
- 1 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 φακελάκι ξηρή μαγιά
Οδηγίες :
1. Κοσκινίζουμε και αναμιγνύουμε τα αλεύρια σε μια λεκάνη.
2. Ρίχνουμε το αλάτι και τη μαγιά.
3. Προσθέτουμε σιγά – σιγά το χλιαρό νερό (30oC) και ζυμώνουμε μέχρι να γίνει μία εύπλαστη μαλακή ζύμη.
4. Λαδώνουμε τα χέρια μας, συνεχίζοντας το ζύμωμα για λίγο ακόμη.
5. Αφήνουμε να φουσκώσει σε ζεστό μέρος για 1 με 1.30 ώρα.
6. Μόλις φουσκώσει βγάζουμε τη ζύμη από τη λεκάνη, την τοποθετούμε σε αλευρωμένο πάγκο, την πλάθουμε σε φραντζόλα. Δεν ζυμώνουμε.
7. Πιάνοντας τις δύο άκρες με τα χέρια μας, στρίβουμε δύο με τρεις φορές. Θα πάρει ένα ακανόνιστο σχήμα.
8. Απλώνουμε μία λαδόκολλα στο ταψί και βάζουμε το ψωμί.
9. Το τοποθετούμε στον φούρνο, αφού πρώτα κάτω από την σχάρα που θα ψήσουμε, έχουμε βάλει ένα ταψάκι με 2 κούπες νερό, για να κρατάει την υγρασία.
10. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190oC .
Recipe by ioannasblog.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου