Είναι το μήλο της έριδος για τους Μεσογειακούς λαούς. Η αλήθεια όμως είναι ότι το Χούμους κατάγεται από τη Μέση Ανατολή.
Τι είναι το Χούμους?
Είναι μια κρεμώδης σαλάτα από ρεβύθια, ταχίνι, λεμόνι , ελαιόλαδο και διάφορα μπαχαρικά. Χρησιμοποιείται ως συνοδεία της αραβικής πίτας σε ρόλο ορεκτικού.
Στο Ισραήλ σερβίρεται ως κύριο πιάτο και συνοδεύεται με κρέας ή λαχανικά.
Συνηθίζω και φτιάχνω μια παραλλαγή του Χούμους γιατί μ΄αρέσει να «πειράζω» τις συνταγές και κρατώ την ελληνική ονομασία «πουρές από ρεβύθια». Θα σας δώσω όμως και την αυθεντική συνταγή Χούμους.
Δοκιμάστε και τις δύο και κρατήστε όποια σας αντιπροσωπεύει καλύτερα. Μπορείτε να το διατηρήσετε στο ψυγείο για 4-5 ημέρες.
Πουρές από ρεβύθια
Υλικά :
250 γρ. ρεβύθιαΧυμός από 2 λεμόνια
2 σκελίδες σκόρδο
1 πρέζα κύμινο
1/2 κούπα ελαιόλαδο (125 ml)
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
Πάπρικα
Μαϊντανός ψιλοκομμένος
Σουσάμι καβουρντισμένο
Οδηγίες :
Από το προηγούμενο βράδυ βάζουμε τα ρεβύθια σε μια κατσαρόλα με νερό και τα αφήνουμε 12 ώρες να μουλιάσουν.Την επόμενη μέρα τα ξεπλένουμε και τα βάζουμε σε κατσαρόλα με καθαρό νερό για να βράσουν μέχρι να μαλακώσουν.
Στραγγίζουμε και κρατάμε στην άκρη μία κούπα ρεβύθια και το νερό που τα βράσαμε.
Βάζουμε στο μπλέντερ το σκόρδο και τα ρεβύθια μέχρι να πολτοποιηθούν.
Προσθέτουμε το χυμό από τα λεμόνια, το αλάτι, το πιπέρι και το κύμινο.
Σταδιακά ρίχνουμε το ελαιόλαδο και λίγο από το νερό που βράσαμε τα ρεβύθια και συνεχίζουμε στο μπλέντερ μέχρι το μείγμα να είναι λείο και κρεμώδες.
Προσθέτουμε λίγο μαϊντανό και συνεχίζουμε για λίγα δευτερόλεπτα το χτύπημα στο μπλέντερ.
Για το σερβίρισμα :
Βάζουμε τον πουρέ σε πιάτο.Στη μέση βάζουμε λίγα από τα ρεβύθια που κρατήσαμε.
Ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο, πασπαλίζουμε με πάπρικα και μαϊντανό και τέλος με σουσάμι.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου