Η αγάπη μου για τις Σκανδιναβικές χώρες είναι ευρέως γνωστή εδώ και χρόνια. Οι Σκανδιναβικές και ειδικά οι Νορβηγικές συνταγές έχουν πια καθιερωθεί στο σπίτι μας. ΄Εχουμε καθιερώσει την «Σκανδιναβική μας μέρα» στο εβδομαδιαίο προγραμματισμό του φαγητού όλης της οικογένειας.
Σήμερα θα δούμε πώς μπορούμε να φτιάξουμε Νορβηγικό ή Σουηδικό καφέ με αυγά. Τι είναι όμως αυτός ο καφές, τι διαφορά έχει και πώς φτιάχνεται?
Ο Νορβηγικός καφές με αυγό είναι μια παραδοσιακή μέθοδος παρασκευής καφέ όπου προσθέτουμε ένα ωμό αυγό στο κατακάθι του καφέ και μετά βράζουμε το μείγμα και το σουρώνουμε. (ξέρω τι σκέφτεσαι αγαπημένε μου αναγνώστη, αλλά θα δεις ότι κάθε σου σκέψη θα αλλάξει μόλις δοκιμάσεις αυτόν τον καφέ!) 😊
Η διαφορά του Νορβηγικού με του Σουηδικού καφέ είναι ότι οι Νορβηγοί προσθέτουν στον καφέ το αυγό χωρίς το τσόφλι, ενώ οι Σουηδοί μαζί με το τσόφλι.
Ο καφές φιλτράρεται, δεν χρησιμοποιείται χαρτί (βλέπε γαλλικός καφές) και έτσι όλα τα αρώματά του μένουν αναλλοίωτα. Το αυγό αφαιρεί την πίκρα και την οξύτητά του και ο καφές έχει μια ήπια, ευχάριστη γεύση.
Η μέθοδος αυτή είναι πολύ παλιά και έγινε πολύ δημοφιλής στην Αμερική όταν Νορβηγοί και Σουηδοί μετανάστες την πήραν μαζί τους στα τέλη του 1800. Τη χρησιμοποιούσαν όταν μαζευόντουσαν όλοι μαζί σε φιλικές συγκεντρώσεις μετά την εκκλησία τις Κυριακές.
Ο καφές σερβίρεται ζεστός, αμέσως μόλις τον φτιάχνουμε, αλλά σκέφτηκα να δοκιμάσω να τον πιω και παγωμένο. Η γεύση του είναι εξίσου πολύ καλή. ΄Ετσι τον ονόμασα « ο Σκανδιναβικός frappé μου»! (θα ζητήσω δικαιώματα όποιος πάρει την ονομασία) 😊
Δες τη συνταγή με τα υλικά και αμέσως μετά μπορείς να δεις στην πράξη πώς γίνεται στο βίντεο που ακολουθεί.
Νορβηγικός καφές με αυγό
By Ioanna Baltsaki,May 31, 2017
Ο Νορβηγικός καφές με αυγό είναι μια παραδοσιακή μέθοδος παρασκευής καφέ όπου προσθέτουμε ένα ωμό αυγό στο κατακάθι του καφέ και μετά βράζουμε το μείγμα και το σουρώνουμε.
Προετοιμασία : 5 minutes
Μαγείρεμα : 3 minutes
Μερίδες : 3 cups
Υλικά για 3 φλιτζάνια καφέ :
- 3 φλιτζάνια βραστό νερό
- 1 φλιτζάνι κρύο νερό (για το τέλος)
- 3 κουταλιές καφέ χοντροκομμένο και φρεσκοαλεσμένο (με τον δοσομετρητή – κουτάλι των 8 γρ.) ή 3 κ.γ. γεμάτα ( 1 κ.γ. = 5 γρ.)
- 1 αυγό
- ¼ κούπα νερό (για το μείγμα)
Επίσης θα χρειαστούμε :
- 1 κατσαρολάκι
- 1 μπωλ
- 1 σουρωτήρι
- 1 ξύλινη κουτάλα
- 1 κουταλάκι του γλυκού
- 3 φλιτζάνια
Οδηγίες :
Σε κατσαρολάκι βάζουμε 600 ml (3 φλιτζάνια) νερό να βράσει.
Εν τω μεταξύ σε ένα μικρό μπωλ βάζουμε τον καφέ, ¼ κούπα νερό και ανακατεύουμε. Σπάμε το αυγό και το προσθέτουμε. Ανακατεύουμε μέχρι να γίνει μία πάστα.
Μόλις βράσει το νερό ρίχνουμε το μείγμα και ανακατεύουμε απαλά με μία ξύλινη κουτάλα.
Αφήνουμε να βράσει για 3 λεπτά.
Κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και ρίχνουμε στον καφέ 1 φλιτζάνι κρύο νερό. Αφήνουμε για 2 λεπτά.
Σουρώνουμε τον καφέ και σερβίρουμε.
Recipe by ioannasblog.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου